Kerst

Winter in Gent


Winter in Gent

Van donkere dagen voor de Kerst is in Gent absoluut geen sprake. De historische binnenstad met autoloos centrum is helemaal ondergedompeld in prachtige eindejaarsverlichting tijdens Winter in Gent. Als je slentert door de straten, dan heb je het kerstgevoel helemaal te pakken! Als de avond valt zijn de straten en gebouwen op een artistieke manier in licht gehuld. Je kunt de binnenstad dan via een lichtplanwandeling van ca. 5 km verkennen.  

Gezellige kerstmarkten tijdens Winter in Gent

Meer dan 150 houten kerstchaletjes verspreiden zich tijdens Winter in Gent over de verschillende pleinen. Je kunt ze niet missen, het grote reuzenrad op één van de pleinen schittert al van ver. In de kerstkraampjes zijn heel wat cadeautjes, kerstartikelen en diverse lekkernijen te koop. Ook kinderen zullen aan hun trekken komen, want er staan bijzondere draaimolens op de verschillende pleinen. De meest bijzondere vond ik de draaimolen in de vorm van een kerstboom, waarbij je plaatsneemt in de kerstbal. Super origineel! Ook kun je zomaar de kerstman zelf tegen het lijf lopen, die gewillig met je poseert voor een foto.

Winterwonderkasteel Gravensteen

Tussen de kasteelmuren van Gravensteen heerst in december een warme, gezellige kerstsfeer. De kamers in het imposante kasteel zijn mooi versierd, de tafels zijn feestelijk gedekt en er staat een wensboom, waarin je je langgekoesterde wensen kwijt kunt. Ook het uitzicht over de stad vanaf de toren maakt een bezoek aan dit winterwonderkasteel de moeite waard. Je bezoekt het kasteel met een audioguide. En niet zomaar één! Komiek Wouter Deprez leidt je op humoristische wijze door de kamers en wenteltrappen van het kasteel. Achteraf kun je nog een drankje doen in de pop-up winterbar van het kasteel. Deze winterbar is zonder entreekaart te bezoeken. Voor de bezichtiging van het kasteel dien je wel een kaartje te kopen.

Mobiele rolschaatspiste

Gent heeft geen schaatsbaan, maar gekozen voor een duurzame oplossing in de vorm van een rolschaatspiste. Onder de stadshal kun je de grootste rolschaatspiste van België vinden. Elke avond staat een DJ op de rolschaatsbaan van 19.00 – 22.00 uur die voor wat extra tempo op de baan zorgt.

Opwarmen in de winter pop-up bars

Na dit winterplezier kun je opwarmen in één van de pop-up bars! Bij Chez Babette (tegenover de rolschaatspiste) bijvoorbeeld. Hier heerst overdag een gemoedelijke sfeer en ‘s avonds transformeert deze bar zich tot een heus apres-ski oord. Ray, is een hippe winterbar in een mooie serre. En voor een drankje in koninklijke stijl ga je naar het eerdergenoemde kasteel Gravensteen. Winter in Gent kent nog meer pop-up bars. Kijk hiervoor op de website van Winter in Gent.

Overnachten tijdens je bezoek aan Winter in Gent

Ik verbleef in hotel Monasterium Poortackere. Dit hotel is gevestigd in een voormalig 19e-eeuws klooster met een groene binnenplaats en verschillende vleugels. De kamers zijn proper en ruim ingericht. En belangrijk, binnen een paar minuten lopen ben je in het centrum van Gent.

Top 3 must do

Naast de knusse kerstmarkten is er nog veel meer te beleven in Gent.

 1. Boottocht over de Leie

Een leuke manier om kennis te maken met de verhalen van de stad en haar mooie panden. De Leie loopt dwars door het historisch centrum. Ook de huizen langs de waterkant van de Graslei ademen historie. Je hebt vanaf het water dan ook een prachtig uitzicht op deze panden. De gids vertelt onderweg honderduit over de stad met een vleugje humor.

2. Beklim de Belforttoren

De skyline van Gent wordt bepaald door 3 torens. De toren van de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal. Ze zijn op een rij gebouwd in het stadscentrum met pleinen tussen deze bouwwerken. Het beklimmen van de Belforttoren is dan ook echt iets wat je moet doen in Gent. Het eerste deel beklim je via een trap. Daarna volgt een kamer waarin je de keuze hebt tussen een lift of verdergaan via de trap. Boven in de toren kun je helemaal rondom lopen, zodat je uitzicht hebt op alle kanten van de stad. Extra leuk tijdens de kerst, want dan zie je de twinkelende lichtjes van de kerstmarkt van bovenaf.

3. Wandelen door het Graffitistraatje

Dit bonte straatje (Werregarenstraat) is een ware canvas voor straatkunstenaars. Dit straatje is een gedoogzone voor graffiti. De gedoogzone ontstond tijdens de Gentse feesten van 1995 als graffitiproject met een aantal werken op de muren. Inmiddels staan de muren volledig vol en heeft het de bijnaam ‘graffitistraatje’. Een steegje waar je vast blijft stilstaan voor een kleurrijke Instagramfoto.

Ben je net zo enthousiast over Gent en haar mooie winterevent geworden als ik? Neem dan een kijkje op de website via Winter in Gent.be. Wil je nog meer inspiratie qua kerstuitjes? Kijk dan hier.

2 Comments

 • Mindy
  17/12/2022 at 12:34 pm

  Hi Joyce!
  Leuke toevoeging weer
  Mooi om te lezen wat Gent te bieden heeft tijdens het kerstseizoen en daar buiten.
  Zijn de highlights die jij beschrijft ook op 1 (lange) dag te doen?
  Groetjes!

  Reply
  • Joyce
   03/01/2023 at 8:26 pm

   Hey Mindy, Dank je wel voor je leuke bericht.
   Als je zorgt dat je vroeg in Gent bent, dan is het op zich in 1 dag te doen.
   Maar beter nog is 1 nachtje weg boeken. Dan kun je relax in één van de vele speciaalbier-kroegjes neerploffen of rustig in een pop-up bar een warm drankje drinken tussendoor.

   Reply

Laat hieronder jouw reactie achter