Nieuwjaar

Glücklich Neujahr in Wenen

Oudejaarsavond en opera

Wenen vind ik één van de mooiste steden van Europa. Nieuwjaar in Wenen vieren was daardoor een extra bijzondere ervaring. Want wie aan Wenen denkt, denkt ook aan de Mozart, Strauss en de vele opera’s. De ene operazaal is nog mooier dan de ander. Het leek me dan ook bijzonder om op oudejaarsavond een Weense opera te bezoeken. Een kaartje regel je makkelijk ter plekke overdag. Door de hele stad vind je op straat ticketverkopers.

Normaal ben ik niet zo van de operamuziek. Maar dit was een speciale beleving. In een zaal met prachtige ornamenten kregen we een musical/opera voorgeschoteld over het leven van Mozart. Zo’n stuk is overigens goed te volgen door de ondertiteling in onder andere Engels. Een bijzonder begin van de avond! 

“Als de klok 00.00 uur slaat gebeurt er iets geweldigs! Iedereen gaat walsen door de straten. Jong, oud, koppels, opa’s en oma’s, gewoonweg iedereen. Ontzettend leuk!”

Joyce – New Year’s Traveller

Nieuwjaar in Wenen & het Silvesterpfad

Na de opera zochten we de binnenstad op. Net als ruim 500.000 overige bezoekers. De grote highlight van Nieuwjaar in Wenen stad is het Silvesterpfad. Dit is een route vanaf de Rathausplatz, via Platz am Hof tot aan de Graben. Het Silvesterpfad leidt je langs podia met live entertainment. Iedere plek heeft zijn eigen muziekstijl, van pop tot R&B tot disco. Het programma start om 14.00 uur en duurt tot 02.00 uur ’s nachts.

Om de inwendige mens te sterken, krijg je op de diverse plekken lekkere glühwein, geschonken in aparte mokken (in ons jaar biggetjes bekers). Ook geniet je er van lokaal eten, zoals Sacherwürstel (worst) en Kaiserschmarrn (pannenkoekachtige zoete maaltijd).

Walsen tijdens Nieuwjaar in Wenen

Als de klok 00.00 uur slaat, is het tijd voor mooi vuurwerk. Een deel van de mensen verzamelt zich op de Rathausplatz en een deel op de Stephansplatz. Op dat laatste plein stonden wij om middernacht. En wat er toen gebeurde, was geweldig…… Iedereen gaat walsen door de straten van Wenen. Jong, oud, koppels, opa’s en oma’s, iedereen gaat aan de wals. Ontzettend leuk!

Nieuwjaarsdag

Heel de wereld kijkt op nieuwjaarsdag naar het beroemde nieuwjaarsconcert van het Wiener Philharmoniker orkest. In de stad kun je dit concert volgen op de Rathausplatz.

Top 3 kerstsfeer opsnuiven in Wenen

  1. Christkindlmarkt am Rathausplatz

Om in het kerstgevoel te komen zit je in Wenen helemaal goed. Vanaf midden november begint de kerstsfeer voor het Wiener Rathaus. Het gemeentehuis is dan de achtergrond van de bekende Christkindlmarkt am Rathausplatz. De geur van kastanjes (Maronen) en glühwein komt je hier tegemoet. Deze kerstmarkt met meer dan 150 verschillende kraampjes gaat door tot en met 26 december.

2. Wintermarkt bij de Prater

Bij de Prater (Riesenradplatz) is een gezellige wintermarkt. Maak een foto bij het mooi verlichte reuzenrad en bezoek de wintermarkt op dit amusementspark. Een echte kerstmarkt is het niet, maar wel reuze gezellig met glühwein, live muziek en een feestelijke sfeer.

3. Schloss Schönbrunn

In Wenen mag een bezoek aan Schloss Schönbrunn niet ontbreken. Het kasteel zelf is een mooie bezienswaardigheid en ook de kerstmarkt is prachtig. Je vindt hier met name kerstdecoraties en cadeaus, en uiteraard glühwein. Deze kerstmarkt start medio november en duurt tot en met Tweede Kerstdag. Met Nieuwjaar is deze dus helaas niet meer te bezoeken.

Ik kijk terug op een onvergetelijke tijd in Wenen. Een prachtige en romantische stad met een magische sfeer. Ik had het niet willen missen.

Op zoek naar meer Kerst- en Nieuwjaarsinspiratie? Neem hier een kijkje.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

    Laat hieronder jouw reactie achter