Nieuwjaar

Feliz año Nuevo in Sevilla

Zonnigste stad van Europa

Sevilla heeft een mediterraan klimaat. Dus houd er rekening mee dat het er in de zomer tot dik 40 graden kan worden. En ook behoort het tot één van de zonnigste steden van Europa. In december-januari ligt de laagste temperatuur rond de 15 graden, sneeuw komt niet voor en hagel uiterst zelden. Kortom, (waarschijnlijk) aangename temperaturen tijdens Nieuwjaar in Sevilla!

Navidad-Seville-New-Years-Traveller-Sevilla-Kerst-Nieuwjaar-in-Sevilla

“Sevilla behoort voor mij tot één van de mooiste steden van Europa. Historische gebouwen, prachtige kasteeltuinen en -parken, aangename temperaturen, alles op loopafstand en tijdens kerst als een sprookje verlicht!”

Joyce – New Year’s Traveller

Nieuwjaar in Sevilla

Nieuwjaar in Sevilla is een andere ervaring, dan de nieuwjaarsvieringen in steden zoals bijvoorbeeld Berlijn, Londen of Parijs. Want in die steden wordt heel groots uitgepakt met vuurwerk, licht en muziek. Verwacht in Sevilla geen groot centraal georganiseerd vuurwerk of muziekpodia, alleen particulier afgestoken vuurwerk zul je hier tegenkomen. Traditioneel wordt Nieuwjaar in Sevilla gevierd met familie. Maar om middernacht komen de mensen bijeen op Plaza Nueva voor de klok van het stadhuis. Het plein is dan mooi versierd met sfeervol verlichte kerstdecoraties. Een belangrijk onderdeel voor de Spanjaarden zijn de 12 druiven. Iedereen heeft om middernacht 12 (geluks)druiven bij zich. Bij iedere klokslag eet je een druif. Dit brengt geluk, voor iedere maand één.

Flamenco

De regio Andalusië (en dus ook Sevilla) staat bekend om de sinaasappels, stierengevechten en om de flamenco. Dus een flamencovoorstelling bezoeken is dan ook één van de highlights van de stad. En in heel wat flamencobars worden dagelijks voorstellingen opgevoerd. Rond de jaarwisseling zijn er veel speciale flamenco-optredens in de stad. Als je naar Sevilla gaat, moet je dan ook zeker een show van dichtbij hebben bijgewoond. De wijk Triana is het kloppende hart van de flamenco in Sevilla. Vanuit het centrum kom je er door de bruggen Puente de San Telmo of de Puente de Isabel II over te steken.

Top 5 kerstsfeer proeven in Sevilla

  1. 3D & muziekshow Plaza de San Francisco

Op Plaza de San Francisco (achter het stadhuis) wordt jaarlijks een 3D show georganiseerd. Je kunt door met honderdduizenden LED lampen verlichte en metershoge beelden heen lopen en genieten van een bijzonder muziek- en 3D spektakel. De afgelopen jaren (met uitzondering van de Corona jaren), waren dit onder andere engeltjes (zie foto), gigantische kerstballen en de 3 kronen van de Driekoningen. Dit schouwspel vindt elk half uur plaats van 19.00 – 22.00 uur tot en met de 1e week van januari.

2. Mercado Navideño de Artesanía

Vanaf midden december t/m circa de eerste week van januari is de Mercado Navideño de Artesanía te bezoeken op de Plaza Nueva. Hier vind je handgemaakte artikelen vervaardigd door lokale ambachtslieden. Hier zijn circa 80 stands te vinden. De producten variëren van keramiek tot sieraden, houten speelgoed tot kleding, allemaal in typisch Andalusische stijl.

3. Mercado en Ruta de Belenes – de kerststallenroute

Eén van de grootste kersttradities in de Spaanse huizen is het hebben van een kerststal. In Sevilla zijn kerststallen tot kunst verworven, die vervolgens worden tentoongesteld in kerken, kloosters, etalages en portalen. Volgens de Spanjaarden brengen ze warmte, vreugde en goede gevoelens. De ruta de Belenes is een wandelroute langs de kerststallen in de straten van Sevilla. Deze route begint veelal de 2e week van december.
Daarnaast vindt vanaf midden november t/m 23 december een kerststallenmarkt plaats met ongeveer 30 stands. Hier vind je hier vele beeldjes en materiaal om je kerststal mee te versieren. Locatie: C/ Fray Ceferino González (tussen de kathedraal en het Archivo de Indias).

4. Schaatsen bij Prado de San Sebastian

Elk jaar worden de tuinen van Prado de San Sebastian omgetoverd tot een kerststadje! Naast verschillende marktkraampjes, kermisattracties en de kerststal vind je hier een schaatsbaan. Dit is de grootste openluchtschaatsbaan van Spanje. En als je uitgeschaatst bent kan je lekker churros gevuld met chocolade gaan eten. Jammie!

5. Cabalgata de Reyes Magos – Driekoningen intocht

Op 5 en 6 januari wordt uitgebreid Driekoningen gevierd met een intocht waar met name de kinderen naar uitkijken. Mooie praalwagens met veel snoep. Deze start rond 16.15 uur bij de Universiteit en is echt de moeite waard.

De Sevilla hoogtepunten in vogelvlucht

Voor mij behoort Sevilla tot een van de mooiere steden van Europa en zeker van Spanje. Het is een compacte stad (alles op loopafstand), vrijwel altijd lekker weer, mooie historische bezienswaardigheden, een oude binnenstad en heerlijke tapas met een kannetje Sangria erbij. Ik ben ook in het voorjaar in Sevilla geweest. Ook een goede periode om de stad te bezoeken qua temperatuur. In het filmpje krijg je een korte impressie van de hoogtepunten van de stad. Want Koninklijk paleis Real Alcazar, de kathedraal met Giralda toren, Plaza de Espana, Metropol Parasol en het Maria Luisa park moet je zeker een keer bezocht hebben in je leven. Je ziet deze locaties allemaal terug in dit 40 seconden durende sfeerfilmpje.

Op zoek naar meer inspiratie over Nieuwjaar in het buitenland vieren? Neem hier een kijkje.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

    Laat hieronder jouw reactie achter