Nieuwjaar

St’astný nový rok in Praag

Vuurwerk kijken vanaf de Karelsbrug

De bruggen van Praag bieden een prachtig uitzicht op het vuurwerk. Met name de Karelsbrug waar ikzelf het vuurwerk heb gekeken. Deze brug is sowieso een bezoekje waard, maar tijdens Nieuwjaar in Praag is deze extra geliefd. Toen ik er was, was het enorm koud. De mensen hielden zich warm onder de brug bij de diverse vuurkorven onder het genot van een warm bekertje Svařák (glühwein) of Medovina (honingwijn). Om middernacht werd vervolgens het vuurwerk gekeken vanaf de brug. Zorg dat je tijdig op de brug staat. Het oudejaarsvuurwerk is heel populair en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers.

Alternatieve plekken tijdens Nieuwjaar in Praag

Andere plekken om het vuurwerk te bekijken is vanaf de Petrin heuvel, de Praagse Burcht of vanaf een van de dinner- en partycruises die met Nieuwjaar heel populair zijn. Ook zijn veel mensen te vinden op het Oude Stadsplein.  

“Een sfeervolle, sprookjesachtige stad. Ik vond het een heerlijke stad om het kerstgevoel op te snuiven en te genieten van alle romantiek en gezelligheid.”

Joyce – New Year’s Traveller

1 Januari vuurwerk

Eigenlijk duurt de nieuwjaarsviering in Praag 2 dagen. Op 1 januari viert het land het uiteenvallen van Tsjecho-Slowakije. Op deze dag vindt dan ook de officiële vuurwerkshow van Praag plaats. Deze start om 18.00 uur en duurt circa 10 minuten. Meestal wordt dit vuurwerk afgeschoten in Letná of op een boot gelegen bij Letná.

Top 3 kersttips in Praag

  1. Oude Stadsplein met astronomische klok

De kerstmarkt op het Oude Stadsplein is de grootste en bekendste kerstmarkt van Praag. De markt is omringd door prachtige historische gebouwen. Er staat een metershoge echte kerstboom vol met prachtige glinsterende lichtjes. En vergeet vooral de bekende astronomische klok niet. Behalve de tijd geeft de klok ook de dagen, de sterrentijd en de stand van de maan en zon aan. Ieder uur op het hele uur kun je kijken naar het schouwspel dat nog geen minuut duurt. Kleine deurtjes gaan open en Jezus en zijn apostelen trekken voorbij.

Wandel langs de houten kersthuisjes op het Oude Stadsplein, drink glühwein en probeer de traditionele snacks, zoals de Trdelník. Of bekijk het mooi verlichte plein van bovenaf. Dat kan via de zeventig meter hoge toren van het oude raadhuis.

2. Wenceslasplein

Een andere grote bekende kerstmarkt is die op het Wenceslasplein. Ook hier staan de houten kraampjes vol van mooie handgemaakte spulletjes, van kaarsen tot sieraden tot kerstversiering tot heerlijke streekproducten. Traditioneel worden vele gerechten in grote pannen en aan het spit bereid waar je bij staat.

De kerstmarkt op het Oude Stadsplein en op het Wencelasplein zijn tot en met de eerste week van januari geopend. Neem ook eens een kijkje bij de andere (kleinere) markten op de Namesti Republiky, Namesti Miru, Havelska Triste en het beursterrein Vystaviste.

3. Proef de trdelnik

Ik gaf het al eerder aan, de zoete lekkernij van Praag ‘de trdelnik’. Toen ik Nieuwjaar in Praag vierde kwam ik dit traditioneel gerecht overal op de kerstmarkten tegen. Het is een om een stok gewikkeld deeg, wat vervolgens wordt gegrild en gegarneerd met suiker en walnoot. Smullen dus!

Op zoek naar meer Kerst- en Nieuwjaarsinspiratie? Neem hier een kijkje.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

    Laat hieronder jouw reactie achter