Nieuwjaar

Happy New Year in Londen


Vuurwerkspektakel boven de Theems

Nieuwjaar in Londen is altijd groots en feestelijk met geweldig vuurwerk bij het reuzenrad London Eye. Iedereen telt samen af naar 00.00 uur. Terwijl de Big Ben om middernacht zijn klokken luidt, schiet het vuurwerk de lucht in. Zo’n kwartier lang ben je verzekerd van een prachtig spektakel boven de Theems. Overigens kun je overal een glimp opvangen van dit vuurwerk. Het vuurwerk is namelijk ook te zien op televisieschermen in heel de stad.

“Londen haalt met Nieuwjaar alles uit de kast! Het vuurwerkspektakel boven de Theems moet je gezien hebben.”

Joyce – New Year’s Traveller

Nieuwjaar in Londen vanaf de Westminster Bridge

Wij bekeken het vuurwerk vanaf de Westminster Bridge. Om 20.00 uur stonden we al klaar op een goede plek. Gelukkig maar, want de brug stroomde binnen no-time vol met vele mede-feestvierders. In de tussentijd is het een kwestie van wachten. Er is wel wat muziek. Het is raadzaam om zelf wat drankjes mee te nemen (wel in plastic fles, want glas is verboden).  En dan is het wachten tot 00.00 uur. Let wel: tegenwoordig moet je een kaartje kopen, wil je getuige zijn van dit vuurwerkspektakel.

Bezoekersgebieden vuurwerkshow

Het gebied rondom de London Eye is verdeeld in 5 delen. Wanneer je een ticket koopt voor één van deze delen, is het niet mogelijk om ook in een van de andere te gaan kijken. De gebieden zijn:

  • Blue Area: Dit ligt tussen de metrostations Embankment en Westminster. Het is aan de overkant van de London Eye en is alleen toegankelijk via de noordzijde van de Theems.
  • Red Area: Dit ligt tussen de metrostations Embankment en Temple, tegenover de London Eye en is alleen toegankelijk via de noordzijde van de Theems.
  • Green Area: Dit is bij Southbank, achter de London Eye en is alleen toegankelijk via de zuidzijde van de Theems.
  • Pink Area: Dit is bij Waterloo Bridge, vlakbij metrostation Waterloo. Dit deel is alleen toegankelijk via de zuidzijde van de Theems.
  • White Area: Dit is bij Westminster bridge en is alleen toegankelijk via de zuidzijde van de Theems.

Belangrijk: elk deelgebied kun je uitsluitend tussen bepaalde tijden bereiken. Op je ticket staat het tijdvak vermeld. De tijden die voor jouw zone gelden staan op je ticket. Kom je te laat, dan is de kans heel groot dat je niet meer naar binnen mag. Londen hanteert deze tijdvakken om de grote mensenmassa in goede banen te kunnen leiden.

Wil je geen tickets kopen of is het je niet gelukt om ze te bemachtigen?

Dan kun je het beste naar één van de bruggen in het centrum gaan, zoals de Millenium-, Lambeth- of Vauxhall Bridge. Maar ook hier geldt, zorg dat je op tijd aanwezig bent. Wil je uitzicht hebben over de skyline van Londen (en het vuurwerk), dan raad ik je Primrose Hill of Parliament Hill aan.

1 Januari New Years Parade

The day after is het feestgedruis nog niet afgelopen. Op nieuwjaarsdag is er namelijk nog een New Years Parade. Deze start om 12.00 uur bij Green Park station en eindigt rond 15.30 uur bij Parliament Square. Er doen duizenden mensen uit heel de wereld aan mee. Ook hier geldt: het is er ontzettend druk, dus kom op tijd! 

Gratis openbaar vervoer

Vanaf 31 december 23.45 uur tot 1 januari 04.30 uur kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer door Londen. Er geldt een aangepaste dienstregeling.

Kerstsfeer in de decembermaand

Vanaf half november gaan de remmen los in Londen en is de hele stad in kerstsfeer. Het is dan ook niet voor niks dat vanuit heel Europa kerstexcursies naar Londen vertrekken. Een top 3 van kersttips in Londen.

  1. Bijzondere kerstverlichting

Oxfort Street en Regent Street maken er een sport van om met een nog grootstere kerstverlichting te komen dan de ander. In november is er zelfs een ‘switch-on’ feest waarmee het aansteken van de miljoenen kerstlichtjes in de stad gevierd wordt.

2. Winter Wonderland

Winter Wonderland mag je zeker niet mag overslaan als je deze periode in Londen bent. Een deel van Hyde Park wordt omgetoverd tot een Winter Wonderland vol kerstmarkten, kermisattracties, eetstalletjes en een ijsbaan. De kermis is compleet in kerststijl, een draaimolen met rendieren, een mooi verlicht reuzenrad en nog veel meer. De entree is gratis, voor de attracties moet je uiteraard wel betalen.

3. South Bank Winter Market

Een andere aanrader vond ik de South Bank Winter Market. Langs rivier de Theems vindt jaarlijks deze kerstmarkt plaats als onderdeel van South Bank Winter Festival. Hier vind je vele chaletjes met glühwein, cadeauartikelen en een fantastisch uitzicht op de Theems.

Kortom, wij vonden Nieuwjaar in Londen echt fantastisch. Je moet er wat voor over hebben. Je wacht immers uren in de kou op een vuurwerkspektakel van (slechts) een kwartiertje én het is behoorlijk druk. Maar wij vonden het echt spectaculair! Meer info over ticketverkoop en de events in de decembermaand in Londen? Kijk op visitlondon.

Op zoek naar meer inspiratie over Nieuwjaar in het buitenland vieren? Neem hier een kijkje.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

    Laat hieronder jouw reactie achter