Nieuwjaar

Happy New Year in Edinburgh

Nieuwjaar-in-Edinburgh-newyearstraveller-naam

Hogmanay & Nieuwjaar in Edinburgh

30 december – Night afore Party

Normalerwijze (voor de COVID-19 periode) vindt jaarlijks een grote fakkeltocht plaats. Duizenden mensen marcheren dan met brandende fakkels door het centrum van Edinburgh. Doedelzakspelers, fakkeldragers en trommelaars zorgen voor een bijzondere sfeer. Vanwege de huidige economische situatie en daling van de beschikbare financiering is deze fakkeltocht in 2022 tijdens de Hogmanay viering van Nieuwjaar in Edinburgh helaas geschrapt. De organisatie gaf in de Schotse media aan dat ze hopen dat het event in de toekomst weer plaats zal kunnen vinden.

Edinburghs-Hogmanay-Torchlight-NewYearstraveller

Wat daarvoor in de plaats georganiseerd werd, was een ‘night afore party’. Een disco party voor alle leeftijden met als hoofdartiest Sophie Ellis-Baxter. Gegarandeerd voetjes van de vloer in de Princes Street Gardens. Je dient vooraf online kaartjes te kopen voor dit event.  

“Een goed feest vieren kunnen de Schotten wel. Het meerdaagse Hogmanay feest tegen de achtergrond van het prachtige kasteel op de heuvel!”

Joyce – New Year’s Traveller

31 december – Hogmanay Street Party & Garden Concert

En dan is het tijd om het jaar groots af te sluiten. Er zijn twee opties tijdens Nieuwjaar in Edinburgh, ofwel dansend op straat of dansend in de tuinen (Gardens). Bij het concert in de tuinen (van de West Princes Street Gardens) staat een groot podium. Je betaalt online 70 pond voor een kaartje en kunt vervolgens genieten van de optredens. In 2022 was de headliner the Pet Shop Boys. Ik had kaarten voor het straatfeest en deze kosten circa 22,50 pond. Per mail ontvang je de QR-code en de toegewezen ingang van het terrein. Bezoekers worden gefouilleerd en tassen worden gecontroleerd, waardoor er wel rijen ontstaan. Ook bij de toiletten en barretjes moet je even geduld hebben door de drukte.

Het straatfeest vindt plaats in Princes Street wat parallel loopt aan het Garden feest. Je kunt dus van een afstand meeluisteren en meekijken naar het optreden in de tuinen. Tegen de prachtige achtergrond van het kasteel van Edinburgh vierden meer dan 30.000 mensen feest. Er staan live DJ’s, gigantische schermen en diverse openluchtbars te wachten op je. Ook krijgt iedereen een lichtgevend armbandje om, wat zorgt voor een extra kleurrijk geheel!

Voor middernacht wordt afgeteld van 10 tot 0 en is het tijd om het wereldberoemde Hogmanay vuurwerk te bewonderen. De pracht zit hem niet alleen in het kleurrijke vuurwerk, maar ook in de setting. Het vuurwerk wordt afgeschoten bij het imposante kasteel van Edinburgh, dat bovenop de heuvel ligt. Na dit spektakel zingt iedereen luidkeels mee met de Auld Lang Syne, een nationale traditie.

Top 3 – Kerst in Edinburgh

Edinburgh ademt kerst! Het doet zeker niet onder voor een stad zoals Londen. Versierde gevels, kerstguirlandes in de lobby’s van hotels, kerstmarkten, lichtwandelingen in het park, magisch!

  1. Christmas at the Botanics

Wat een absolute must-see is, is Christmas at the Botanics. Hier ontdek je sprankelende lichttunnels, bonte laserlichten, glinsterende bomen en dat allemaal in de botanische tuinen. De tuinen zijn net wat buiten het centrum gelegen, maar met het uitstekende busvervoer van Edinburgh ben je er binnen een kwartiertje. Christmas at the Botanics is geopend in de avond, zodat je verzekerd bent van prachtige verlichting. Je loopt circa 1 tot 1,5 uur door deze magische tuinen.

2. Kerstmarkt East Princes Street Gardens

Er zijn een aantal kerstmarkten kort bij elkaar gelegen in het centrum. De bekendste en grootste is die in East Princes Street Garden.  Deze kerstmarkt zie je al van ver door het prominente, grote reuzenrad. Het is een mooie kerstmarkt met diverse (kerst)artikelen, zoals kerstballen met een Schots geruit printje. Maar je vindt er ook de bekende eet- en drinkstalletjes. Een stukje verderop in George Street kun je je schaatstalent testen of gewoon een kijkje nemen onder het genot van een warm drankje. 

Nieuwjaar-in-Edinburgh-schaatsen-hogmanay-newyearstraveller

3. Santa Land

Santa Land maakt onderdeel uit van de kerstmarkt in de East Princes Street Gardens. Hier vind je allerlei kermisattracties in kerststijl. De meest originele vond ik de Christmas Tree Maze. Een doolhof van kerstbomen, niet heel moeilijk, maar leuk om te doen! Een absoluut walhalla voor de kinderen. 

Van mysterieuze, historische “Harry Potter-achtige” panden tot natuur tot bier en whisky in de vele pubs. Edinburgh is een prachtige stad. Wij verbleven er 2,5 dag en dit was eigenlijk te kort. Zeker in de kerstperiode. Staat Kerst of Nieuwjaar in Edinburgh al op jouw lijstje?

Op zoek naar meer inspiratie over Nieuwjaar in het buitenland vieren? Neem hier een kijkje.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

    Laat hieronder jouw reactie achter