Nieuwjaar

Gelukkig Nieuwjaar in Brugge


Zing jezelf van oud naar nieuw op ’t Zand

Normalerwijze (in tijden van geen COVID-19) vindt er tijdens Nieuwjaar in Brugge een groots feest plaats op ’t Zand. Circa 15.000 mensen weten jaarlijks de weg te vinden naar dit grote plein. De toegang is gratis. Brugge zingt zichzelf dan als het ware van oud naar nieuw. Aangevoerd door de dirigent en een gelegenheidskoor kan het toegestroomde publiek luidkeels meezingen met de meest populaire hits van de afgelopen jaren. De organisatie verspreidt een gratis krantje met alle songteksten in de brievenbussen van Brugge en omgeving (inclusief hotels). Uiteraard zijn er ook ter plekke exemplaren beschikbaar. Om 00.00 uur is het dan tijd voor vuurwerk!

Brugge-New-Years-Traveller

“Zing jezelf het nieuwe jaar in! Weer eens een totaal andere manier om het nieuwe jaar in te luiden.”

Joyce – New Year’s Traveller

Wintergloed

Tijdens de jaarwisseling 2021–2022 was de grote eindejaarsviering afgelast. Echter, er was nog steeds veel te beleven! Vanaf eind november tot en met de eerste week van januari vindt namelijk Wintergloed plaats, dé wonderlijke winterbeleving van Brugge. De historische binnenstad van Brugge wordt nog sfeervoller en romantischer dan het normaal al is. Uitbundig versierde kerstbomen en mooi verlichte straten vormen het unieke kader voor vele uren winkelplezier en veel gezelligheid op de kerstmarkten. 

Tip: koop een Belgische wafel, maar dan op een stokje. In de winkel van Go.Fre of op de kerstmarkt koop je deze ambachtelijke wafel en kies je vervolgens je favoriete chocolade (puur, melk of wit) en favoriete topping (sprinkles, marshmellows, smarties, hazelnoot, chocoladesnippers, cocos) en dan is het smullen geblazen.

Nieuwjaar-in-Brugge-wafel-stok-Newyearstraveller

Daarnaast kun je tijdens Wintergloed schaatsen op de kunstschaatspiste op het Minnewater of een Glühwein of Brugse Zot drinken bij de winterbar.
Tip: ga ook een drankje drinken op het balkon van Duvelorium Grand Beer Café (in het pand van Museum Historium). Hier heb je een mooi uitzicht over de Markt van Brugge. Vooral vanaf 17.00 uur heel sfeervol met de mooie lichtjes.

Wintergloed wandeling

De highlight van Wintergloed vind ik de lichtbeleveniswandeling. Het is een wandeling van circa 3,5 kilometer en voert je langs meerdere lichtkunstwerken op en rond de historische binnenstad. Ook worden er gedichten en oneliners van licht getoond op de gebouwen. En het is ook handig, want je ziet ook gelijk een aantal plekken van de stad waar je normaal niet zo snel zou komen. Geïnteresseerd in Wintergloed, neem dan een kijkje op mijn blog! Of ga naar de officiële website van Wintergloed.

Nieuwjaar in Brugge 2021 – 2022

Na een lekker oudejaarsdiner was het tijd om eropuit te gaan in het centrum. Er waren 2 plekken waar feestvierders zich verzamelden. De ene plek was ’t Zand. Hier werd om middernacht afgeteld en vuurwerk de lucht ingeschoten. Georganiseerd vuurwerk vanuit de gemeente mocht dit coronajaar niet, maar particulier vuurwerk was in Brugge wel toegestaan. Het was een gezellige boel met vrolijke feestvierders. Champagnekurken plopten de lucht in en iedereen was enthousiast en keek naar het mooie vuurwerk.

De tweede plek waar feest werd gevierd was het plein voor het Stadhuis. Hier vind je een weelde aan kerstbomen, waar je een eigen kerstwens op een papiertje in de doorzichtige kerstbal kan plaatsen. Er was veel jeugd op de been in een vrolijke en uitgelaten stemming. Super gezellig!

Ontkateren met een Brugs biertje

Waar velen het nieuwe jaar starten met dry January is dit aan mij nog niet helemaal besteed. Want laten we eerlijk zijn, als je in Brugge bent en je bent een bierliefhebber, dan moet je echt een Brugs biertje gaan proeven. Er zijn 2 opties. Enerzijds de beer experience. Hier ontdek je op een interactieve manier alles over de grondstoffen van bier, het brouwproces, food pairing en kun je uiteraard bier proeven. Maar ik koos voor de andere optie, namelijk Brouwerij de Halve Maan. Startend met een rondleiding door de brouwerij en vervolgens afsluiten met een Brugse Zot en Straffe Hendrik voor de open haard in hun restaurant. Er worden dagelijks rondleidingen in verschillende talen georganiseerd en uiteraard beschikken ze over een winkeltje, zodat je thuis ook nog kunt genieten van een echt Brugs biertje.

Brugge-New-Years-Traveller-Brugse-Zot-Straffe-Hendrik

Begijnhofjes en grachten

Nieuwjaar in Brugge vond ik heel gezellig en sfeervol. De stad kent vele begijnhofjes en heeft vele verborgen pleintjes. Doordat de stad vrij compact is, loop je eenvoudig van plein naar plein. Geen gedoe dus met de metro, bus of ander openbaar vervoer. En voor ons Nederlanders ben je er in een mum van tijd met de auto.

Ook is het leuk om Brugge te bekijken vanaf het water. Het wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Met een rondvaartbootje reis je langs eeuwenoude grachten, talloze musea, monumenten en prachtige architectonische gevels.

Al met al was Nieuwjaar in Brugge een leuke en sfeervolle trip op een steenworp afstand van Nederland. Het is zeker een aanrader als je bijvoorbeeld niet met het vliegtuig zou willen reizen.

Op zoek naar meer Kerst- en Nieuwjaarsinspiratie? Neem hier een kijkje.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

    Laat hieronder jouw reactie achter