Nieuwjaar

Boldog Új Évet in Boedapest


De jaarwisseling ‘Szilveszter’

Tijdens Nieuwjaar in Boedapest zijn de straten gevuld met feestvierders! Deze straatfeesten focussen zich met name op 3 plekken. De Vörösmarty Square (waar ook de bekendste kerstmarkt plaatsvindt), Oktogon Square en Eiffel square. Bij Vörösmarty Square kan het heel druk worden. Vind je het leuk om meerdere plekken te zien? Dan wandel vanaf Vörösmarty Square via Andrassy Avenue naar Oktogon square. Bij Oktogon zijn ook vele feestvierders (met name 20’ers en 30’ers) te vinden die dansen op muziek van de dj’s. Vanaf hier kun je doorgaan naar Eiffel square waar ook een open air feest is bij Nyugati station.

“Boedapest is een prachtstad, een tikkeltje romantisch en ook nog eens budgetvriendelijk!”

Joyce – New Year’s Traveller

Nieuwjaar in Boedapest vanaf de kettingbrug

Overal zijn eet- en drinkstalletjes te vinden. De toegang is gratis. Omdat ik destijds begreep dat het mooiste vuurwerk werd afgestoken bij de Donau rivier, ben ik hier gaan kijken. Vanaf de bekende kettingbrug heb je zicht op iconische gebouwen, zoals het prachtig verlicht Hongaars parlement. Het vuurwerk was inderdaad mooi, maar er wordt niet zo extreem groots uitgepakt als bijvoorbeeld in Berlijn en Londen.

Kerst in Boedapest

Hoewel Boedapest het hele jaar door een mooie bestemming is, is die in de feestmaand wel extra bijzonder. Vele lichtjes, kerstbomen en houten chaletjes sieren de straten. De kerstmarkt van Boedapest is al meerdere malen tot de nummer 1 uitgeroepen van de mooiste kerstmarkten volgens de European Best Destinations. Hieronder een top 3 van mijn favoriete kerstplekjes in Boedapest.

  1. St. Stephen’s Basilica Christmas market

De St Stephen’s Basilica Christmas market mag je zeker niet missen. De kerstmarkt ligt in het hart van Boedapest. Het heeft een warme, gezellige atmosfeer. In het midden van het plein staat een grote kerstboom vol lichtjes naar de uiteinden van het plein. Om half 5 worden van maandag tot en met zondag 3D beelden geprojecteerd op de basiliek met bijbehorende klanken. Geniet onder het genot van glühwein en geroosterde kastanjes van deze 3D lichtshow. De markt is open tot en met nieuwjaarsdag. Meer info en een filmpje zie je hier.

2. Vörösmarty Christmas market

De Vörösmarty Christmas market is de oudste en bekendste kerstmarkt van Boedapest. Deze is geopend tot en met 29 december. Daarna blijven alleen nog de drink- en eetstalletjes open tot en met 1 januari. De kerstmarkt zit vol feestelijke geluiden en verleidelijke geuren. De geur van traditionele honingkoekjes, glühwein, kaneel en spar ruik je al van een afstand!

3. Openluchtijsbaan City Park Ice Rink

Wat ikzelf een leuk plekje vond was City Park Ice Rink. Dit is Europa’s grootste openluchtijsbaan. Gelegen in het stadspark van Boedapest en versterkt door de schoonheid van het Vajdahunyad kasteel is deze plek een juweeltje. 15.000 Vierkant meter kunstijs terwijl eromheen allerlei historische monumenten liggen.

Boedapest heeft wel wat weg van Parijs, maar dan met een vleugje Oostblok eroverheen. Het is heerlijk om in deze stad rond te wandelen. De stad heeft zoveel mooie gebouwen en pleinen, waar je ook kijkt, het is er prachtig.   

Op zoek naar meer Kerst- en Nieuwjaarsinspiratie? Neem hier een kijkje.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

    Laat hieronder jouw reactie achter