Nieuwjaar

Frohes Neues Jahr in Berlijn

Silvesterparty am Brandenburger Tor

De grootste en meest bekende plek om het nieuwe jaar in te luiden in Berlijn is de Silvesterparty am Brandenburger Tor. Tip: trek warme kleding aan en vertrek op tijd! Want jaarlijks bezoeken enorm veel mensen deze plek (enkele honderd duizenden) om Nieuwjaar in Berlijn te vieren. Daarnaast kunnen bezoekers worden gefouilleerd en dit kan best wat tijd kosten. De entree is gratis en de poortjes bij de Straße des 17. Juni zijn vanaf 14.00 uur open. Het feest vindt plaats op een oppervlakte van zo’n 2 kilometer tussen Brandenburger Tor en de Siegessäule. Je vindt er vele eet- en drankkraampjes (worst, bier en glühwein).  

Vanaf 19.00 uur start het entertainment met optredens van diverse nationale en internationale artiesten. De voorgaande jaren hebben bijvoorbeeld Alvaro Soler, Bonnie Tyler, Village People, Hermes House Band, Gipsy Kings en vele andere artiesten tijdens Nieuwjaar in Berlijn op het podium gestaan.

“Op zoek naar genoeg entertainment, een massale countdown met feestende mensen en spectaculair vuurwerk? Dan zit je met Nieuwjaar in Berlijn helemaal goed!”

Joyce – New Year’s Traveller

De laatste minuten van het oude jaar start de countdown, waarna om klokslag 00.00 uur een adembenemend gaaf vuurwerk de lucht wordt ingeschoten. Naast het grote podium zijn langs de route extra grote LED schermen opgesteld. Er is een DJ toren, die na middernacht zorgt voor een feestelijke start van het nieuwe jaar. De sfeer is fantastisch! Kortom, wat mij betreft de place to be met Nieuwjaar!

Alternatieve uitkijkpunten

Heb je nou geen zin in een hoop feestgedruis, maar wil je wel vuurwerk kijken, dan probeer een van de bruggen in Berlijn:

  • Oberbaumbrücke in Kreuzberg. Het uitzicht is aan beide kanten geweldig!
  • Moltkebrücke im Tiergarten. Degenen die hier staan met Nieuwjaar worden beloond met een uitzicht op het vuurwerk vanaf de Brandenburger Tor.

Let op: ook deze plekken zijn populair en druk, maar minder massaal dan Brandenburger Tor.

1 Januari Berliner Neujahrslauf

Voor iedereen die het jaar sportief wil beginnen na al het feestgedruis is er de nieuwjaarsrun. De route is circa 4 km en start om 12.00 uur. Je start bij Brandenburger Tor, via Unter den Linden vervolg je de route rond de kathedraal en dan weer terug. Kortom, door de kortere afstand is de run geschikt voor een grote doelgroep.

Het walhalla van de kerstmarkten

Naast Nieuwjaar in Berlijn vieren, is Berlijn ook het walhalla van de Duitse kerstmarkten. De meesten starten half november en gaan door tot eind december en sommigen tot de eerste paar dagen van januari. Ik zal er een drietal uitlichten.

  1. Weihnachtszauber op de Gendarmenmarkt

De kerstmarkt op de Gendarmenmarkt (Weihnachtszauber) is één van de bekendste en populairste. De kerstmarkt is prachtig gelegen tussen de Dom, het Konzerthaus en de Franzozische Friedrichstadtkirche. Kijk over de schouder van oude ambachtslieden, geniet van lekker eten en drinken en kijk naar artistieke optredens. De toegang is gratis tot 14.00 uur, daarna kost het 1 euro om binnen te komen. Wil je een mooi uitzicht over de Gendarmenmarkt? Tot 18.00 uur kun je de trap op in de Franzozische Friedrichstadtkirche.

2. Kerstmarkt Alexanderplatz

Op de kerstmarkt van de Alexanderplatz kun je Europa’s grootste Kerstpiramide verwachten. Met meer dan 5000 lichtjes vormt dit een prachtige kerstwereld. Op de begane grond van deze piramide kun je nippen aan een lekker warme kopje glühwein, terwijl de eerste verdieping een uitzicht biedt over het plein. Daarnaast vind je er een kindercarrousel, een ijsbaan en uiteraard vele houten kerstkraampjes met mutsen, kaarsen, handwerkkunst, eten en drinken. Het feesthuis van de kerstman trekt vele mensen naar de clubachtige locatie.

3. Kerstmarkt am Roten Rathaus

De kerstmarkt voor het Rode Stadhuis heeft vele bijzondere attracties. Hier vind is een grote ijsbaan, een 50 meter hoog panorama reuzenrad, een draaiorgelspeler en een levensgrote kerststal te bewonderen. Ook is er een groot aanbod voor de kleintjes. Zij kunnen 3x per dag de vliegende kerstman bewonderen of een ritje maken in de oude carrousel.

Berlijn-3-Nieuwjaar-in-Berlijn-Newyearstraveller

Dit zijn slechts 3 van de vele kerstmarkten. Maar bezoek vooral ook de andere markten zoals de kerstmarkt am Potsdamer Platz, Schloss Charlottenburg, Lucia Markt in der Kulturbrauerei, Spandauer Altstadt, historischer Weihnachtsmarkt auf dem RAW-Gelände en nog veel meer!

Op zoek naar meer Kerst- en Nieuwjaarsinspiratie? Neem hier een kijkje.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

    Laat hieronder jouw reactie achter