Kerst

Kerststad Valkenburg


Kerst in de grotten

Kerststad Valkenburg kent twee kerstmarkten in de grotten, namelijk de kerstmarkt in de Gemeentegrot en de kerstmarkt in de Fluweelengrot. De kerstmarkten zijn ondergronds (en dus binnen). Van slecht, regenachtig winterweer en koude temperaturen heb je hier geen last. Er hangt al van nature een bijzondere sfeer die je echt een keer gezien moet hebben.  

Gemeentegrot

De Gemeentegrot heeft de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. De kerstliefhebber kan hier zijn hart ophalen. Een eindeloos ondergronds labyrint met leuke snuisterijen, cadeautjes, drankjes en hapjes. Naast de marktkraampjes is het ook een genot om door de grot te slenteren. Na elke bocht vind je een nieuw palet van rijkelijk versierde kerstdecors met tal van lichtjes. Ook kun je in het ondergrondse cafétje van een winters drankje genieten.

Fluweelengrot

De Fluweelengrot is gelegen onder de kasteelruïne, één van de grootste eyecatchers van het Mergeldorpje. Je loopt door gangen vol houtskooltekeningen en kunst op de mergelmuren. De kraampjes staan verspreid door het gangenstelsel en je koopt er leuke kerstcadeaus en lekkernijen. Ook hier vind je prachtige kerstdecors, waarbij je zeker blijft stilstaan om een fotootje te schieten voor je Insta-pagina. In de grot is ook een sfeervol horecapleintje te vinden, waar we genoten van een kruidige Glühwein. Tip: Plan je bezoek ruim van tevoren en koop de kaartjes online. Hierdoor ontduik je de grootste drukte en hoef je niet lang in de rij te staan. Vooral de weekenden kunnen heel druk zijn. Meer info: Kerststad Valkenburg en Visit Zuid Limburg

Winter Wonderland

Na een bezoek aan de grotten ging ik door naar de volgende ondergrondse attractie in Valkenburg. Namelijk de ondergrondse mergelgangen van de Wilhelminagrot. Hier wordt in het gangenstelsel het kerstverhaal uitgebeeld. Je eindigt bij de kerststal met kindje Jezus en de 3 wijzen uit het Oosten.

Vervolgens gaat de reis verder naar boven, namelijk naar de Wilhelminatoren. Dit doe je per kabelbaan. Tip: bezoek Winter Wonderland tegen het eind van de middag. Je stapt dan in de kabelbaan als alle lampjes mooi schitteren. Boven aangekomen zie je de grote verlichte kerstboom (die ook al vanuit het centrum te zien is). Daarnaast is er een kleine kerstmarkt te vinden. Met een warme wafel en een kopje chocomel of Glühwein geniet je van het mooie uitzicht over Valkenburg.   

Kerstdorpjes in het Mergelrijk

Een steenworp buiten Valkenburg vind je de volgende kerstattractie genaamd Mergelrijk. Binnen een paar minuten wandel je er naar toe en word je verrast door tientallen schattige kerstdorpjes, winterse landschappen en imposante mergelsculpturen. Je raakt niet uitgekeken bij alle winterse taferelen met bewegende skiliftjes, kerstbomen en miniatuurpoppetjes. Daarnaast zie je in Mergelrijk ook het Bijbelse kerstverhaal, maar dan in miniatuurvorm, uitgebeeld. Net als de rest van Valkenburg is het Mergelrijk sfeervol versierd met lampjes en kerstbomen. Natuurlijk mogen ook de typische Valkenburgse mergelbeelden hier niet ontbreken. Een unieke omgeving dus, waar ik soms ogen te kort kwam. Ook hier geldt een entree en koop je je kaartje vooraf online.

Santa’s village

Naast de twee kerstmarkten in de grotten is er ook een bovengrondse kerstmarkt. Deze vind je op het Theodoor Dorrenplein in het centrum. De kerstmarkt is niet zo groot, maar wel leuk om overheen te slenteren. Elke woensdag, zaterdag en zondag kun je de kerstman aantreffen in de buurt van zijn eigen Valkenburgse woonkamertje, ook wel zijn “Chillroom” genoemd. Geef je kerstwensen aan hem door of maak een leuke selfie! In Santa’s bar kun je je vervolgens opwarmen met een warme chocomel. Ook kun je professor Falckenstein in zijn bijzondere wagentje tegenkomen. Deze professor is hulpje van de kerstman en zal ook deel uitmaken van de kerstparade. De entree van Santa’s village is gratis.

Kerstparade in het centrum

Een hoogtepunt van Kerststad Valkenburg vind ik de kerstparade, die twee keer per week door het centrum van Valkenburg trekt. Je ziet de parade elke woensdag om 19.00 uur en elke zaterdag om 19.30 uur. Je kunt tussen de 20 – 30 minuten van deze feestelijke parade genieten. Praalwagens zijn rijkelijk versierd, uiteraard allemaal in kerststijl. Diverse groepen dansers in lichtgevende pakjes zorgen voor een magische sfeer. En de stoet wordt natuurlijk afgesloten door de kerstman zelf!

Je kunt de stoet bekijken langs de straten. Maar wat ikzelf leuk vind is om op het terras neer te ploffen, verwarmd met infraroodwarmers. Hier lekker een hapje te eten en vervolgens vanaf het terras naar de parade te kijken.

Mocht je langs de straat willen kijken, dan is de Pelerinstraat, Dr. Erensplein en het Walramplein ingericht met plaatsen om de parade te bekijken. Je hoeft er niet voor te betalen.

Wil je je ook onderdompelen in kerstsfeer, dan kun je kerststad bezoeken tot en met 8 januari 2023. Er is in Kerststad Valkenburg nog veel meer te doen dan in deze blog aan bod is gekomen, dus bekijk de website van Kerststad Valkenburg en Visit Zuid Limburg voor alle leuke kerstactiviteiten!

Wil je nog meer inspiratie qua kerstuitjes? Kijk dan hier.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

    Laat hieronder jouw reactie achter